marketing blog - ivóvíz kezelés - mobilmarketing - google web online - honlapoptimalizálás - keresőmarketing - szerviz budapest

pr marketing blog

Tömeges mobil-lehallgatások az Arvisuránál

2016. szeptember 11. - marketinges

SMS-küldés leplezte le a tömeges mobil-lehallgatást

online-sms-kuldes.jpgAz Arvisura-Seo marketing-blogja számolt be a tömeges lehallgatásokkal kapcsolatos feltételezésekről, nevezetesen arról, hogy egy titkosított SMS óvatlan azonnali elküldése vezette nyomra a nyomozóhatóságot. A hiedelmek tisztázásának érdekében az Arvisura-blog újságíró szakértője az éppen aktuális SMS-kampányát indító Mobilmarketing szakportál oknyomozó csoportjával készített terjedelmes mélyinterjút a szerkesztőség télikertjében. Összefoglaljuk.

Poloska a zsebedben?

A mobiltelefont az összeesküvéselméletek elszánt hívei olyan zsebben hordott poloskának tekintik, amely kikapcsolva, kiszedett aksival is továbbítja a rólunk szóló információkat, közvetíti, leadja beszélgetéseinket jobb esetben a titkosszolgálathoz, rosszabb esetben a háttérhatalom ismeretlen helyen székelő adatközpontjába. A hozzáértő műszaki szakemberek ezeket a tévhiteket hallva a fejüket fogják a sztentori hangon zengő nevetéstől, azonban mégis tényszerű állítás, hogy a GSM mobilhálózatok tényleg elárulnak bizonyos titkosítatlan többletinformációkat a felhasználó földrajzi (és olykor társadalmi) pozíciójáról. Miről is van szó valójában?

Nyomkövető mobiltelefon?

tomeges-mobil-sms-lehallgatas.jpg

A magyar és nemzetközi mobilszolgáltatók felhő alapú szervereken és virtuális számítógépeken tárolják és naplózzák a rajtuk keresztül zajló hívások és SMS-küldések kapcsolódó pozíciós adatait. (Cellainformáció)

Minden szolgáltatónál van egy szigetelt pánikszoba, ahová nagyon szigorú feltételekkel tehetik be a lábukat még a válságos állapotú vezető beosztású alkalmazottak is (sem). Az adatok hatalmas adatbázisban gyűlnek fel, és bármilyen attribútumra vonatkozón lekérdezhetőek (ki a jó, ki a jó?). A kártyaadatokból végigkövethető az előfizető mozgása. A mobiltelefon csak 1 adótoronyhoz csatlakozik egyszerre, de a többi is látja. A központban ezért télen-nyáron teljesen világosan látszik, hogy az ügyfél mobiltelefonja a benne lévő SIM kártyával milyen erősséggel csatlakozik melyik toronyhoz és melyik másik kettő látja, amikor hívást kezdeményez vagy SMS-t küld a teraszról: ezen adatok alapján állapítható meg 50-100 méteres pontossággal a készülék pozíciója. Így működik a mobilok nyomkövetése, szükség esetén az illetéktelen hatóságok hozzáférhetnek az egyes előfizetők gépkocsi forgalmijához.

Pirézföldön a GSM rendszerű mobilkommunikációra lehallgatási engedélyt az internetről online arvisura-letöltéssel lehet szerezni, melyhez a Piréz Információs Hivatal jóváhagyása szükséges. A piréz mobilszolgáltatók nem rögzítik sem az egyéni vagy csoportos SMS-ek, sem pedig a hívások tartalmát. Gondoljunk csak bele mennyi felesleges befektetés és energia lenne például egy karácsonyi tömeges SMS-áradat, vagy a szilveszteri híváscunami rögzítése. Nincs az a szervertárhely Budapesten, amelyik ekkora adatmennyiséget befogadna. (Dehogy nincs!).

A magyar interneten egy nyilvános arvisura webtárhelyen találtunk olyan screenshostokat, melyek mindenképp érdekesnek mondhatók, mert minden SMS szolgáltató használ hasonló titkosítású Gateway technológiát. Elvileg létezhet olyan program, mellyel a megfelelő hardverhez csatlakozva letölti a hívásokat, SMS-eket, egyéb forgalmakat. Az információszerzésre irányuló lehallgatáshoz a célszemély megfigyelhető, lehallgatható, mivelhogy a mobilhívások csak a mobiltelefon és a télikertbe telepített bázisállomások között vannak titkosítva, a bázisállomások és az alközpontok között már például a bázisállomásról egy mikrohullámú hálózaton keresztüli alközponti kapcsolat visszafejthető azért, mert e téren a védelmi eljárások marketing szempontból erősebb védekezési eljárásokat vezetnek be az Arvisuránál, ahol a szóvivő szerint többet nem lesznek mobil-lehallgatások se egyedi, se tömeges méretben.

Tovább
süti beállítások módosítása