marketing blog - ivóvíz kezelés - mobilmarketing - google web online - honlapoptimalizálás - keresőmarketing - szerviz budapest

pr marketing blog

Vízkezelés a mezőgazdaságban

2018. december 19. - marketinges

Az öntözővíz minősége és hatása a talajra

mezőgazdaság öntözés vízgazdálkodásAz öntözővizek minőségének vizsgálatakor a mezőgazdaságban azt kell szem előtt tartani, hogy a víz és a vízzel szállított oldott anyagok közvetlenül hatnak a termesztendő növény fejlődésére. Ezért a vízkezelés módszerének meghatározásához az öntözővíz minőségének meghatározására van szükség, amihez ismernünk kell a víz-talaj-növény hármas kölcsönhatását.

Az öntözővíz sótartalma

A víz keletkezési helyétől és adott körülményektől függően, a vízkezelés típusának megfelelő mennyiségű sót tartalmaz.

A sótartalom, ha egy bizonyos határértéket meghalad, a növény fejlődésére károsan hat.

A mezőgazdasági öntözéshez felhasznált víz megengedhető legnagyobb sótartalmát a következő tényezők szabják meg:

  • az öntözendő növény sótűrő képessége
  • az öntözendő talaj sajátossága.

Az európai körülmények között gyakran termelt kultúrnövények közül a legsótűrőbb a rizs. Az öntözővízzel mindig bizonyos mennyiségű oldott sót viszünk a talajba. Ezek az oldható sók a talajban a talaj tulajdonságaitól függően felhalmozódhatnak. Ha hosszabb időn át öntözzük a területet és az öntözővíz nagy sótartalmú, s a talajvíz vagy a vízzáró réteg a felszín közelében van, akkor a sók felhalmozódása olyan mértékű lehet, hogy a növények elpusztulhatnak.

A mezőgazdasági vízkezelés egyik drága módszere, amikor szűrőberendezések segítségével, fordított ozmózis segítségével kivonják a sót az öntözővízből.

A víz nátriumtartalma

Az öntözővíz minőségének egy másik fontos szempontja a nátriummennyiség. A nátrium megkötődik a talajrészecskéken és a talaj állapotát duzzadóképessé teszi. elszikesíti. Ez rendkívül káros folyamat. Az öntözővíz szikesítő hatása attól függ, hogy a víz összes sóinak hány százaléka nátriumsó.

A víz az alábbi esetekben alkalmas öntözésre és nincs szükség tisztításra:

  • ha sótartalma 500 mg/l-nél kevesebb, nátriumszázaléka 35-45
  • laza homoktalajon öntözhetünk 500-1000 mg/l sótartalmú vízzel
  • szikes talajú legelő öntözésére alkalmas 650-800 mg/l sótartalmú, 40-75 nátriumszázalékú öntözővíz.

A vízgazdálkodás célja a mezőgazdaságban többrétű. Egyrészt az a feladata, hogy mindig biztosítsa a szükséges mennyiségű öntözővizet, másrészt a vízminőséget a növények számára egészséges szintre hozza.

Tovább