marketing blog - ivóvíz kezelés - mobilmarketing - google web online - honlapoptimalizálás - keresőmarketing - szerviz budapest

pr marketing blog

Ipari fertőtlenítési technológiák

2019. április 26. - marketinges
- prémium linképítés ivóvízkezelés és vízfertőtlenítés kulcsszavakkal -

Fertőtlenítő szer alkalmazása nagy volumenben

ipari ivóvíz fertőtlenítésAz ipari fertőtlenítési technológiák alapvető jellemzője a célirányosság és a gazdaságosság. Az élelmiszeriparban a fertőtlenítő technológiák lényege az egészségbiztonság biztosítása, a gyártóiparban azonban a hatékonyság mellett néha előnyben részesítik a gazdaságosságot.

Kémiai, biológiai vagy fizikai fertőtlenítés

Az iparban általában a fizikai fertőtlenítési módszereket részesítik előnyben, hiszen ezek jóval gazdaságosabbak. A fertőtlenítő szer kiválasztásakor például nemcsak a hatékonyság kérdésével kell foglalkozni, hanem az oldathoz szükséges szermennyiség ára is komoly szempont. Az tisztítási és fertőtlenítési módszerek a gyártás gazdaságosságát és a berendezések hatékonyságát hivatott szolgálni.

Mi a fertőtlenítés

A fertőtlenítés a mikroorganizmusok, baktériumok, vírusok és gombák elpusztítását jelenti a felhasználási területtől függő célból. Az élelmiszeriparban a fertőtlenítés elsődleges szempontja a fertőzések megakadályozása, az ipari hűtőtornyokban a biofilm képződésének megakadályozása a rendszer hatékonyságának megőrzése miatt történik.

A fertőtlenítés volumene, intenzitása és alapossága, annak céljától és feladatától függ.

A helyiségek fertőtlenítésének három típusát alkalmazzuk:

rendszeres fertőtlenítés – célja a fertőzés tovább terjedésének megakadályozása és rendszeres időközönként végzendő mindaddig, míg a fertőzésforrás a helyiségben található. Végezhető fertőtlenítő oldattal és egyéb kezeléssel is.

végső fertőtlenítő kezelés – fertőzési gócpont megszüntetését követő alapos fertőtlenítési és tisztítási eljárás, mely célja a helyiség, ipari létesítmény újbóli használatbavétele.

megelőző fertőtlenítés – megelőző, profilaktikus fertőtlenítést akkor végezhetünk, ha nincs nyilvánvaló fertőzésgócpont az ipari létesítmény helyiségeiben. Lényege, hogy a rejtőzködő fertőzéshordozókat még azelőtt elpusztítsa, hogy azok kifejthetnék negatív hatásukat.

A fertőtlenítést az ipari létesítmények bármelyikében elvégezhető, a konkrét technológia kiválasztása a gyártás típusától és a gyártott árutól függ elsősorban. A témán belül külön tárgyalást érdemelnek a vízipari üzemek működésében szükséges higiéniai eljárások, a víztisztítás, ivóvízkezelés. Olvasson erről bővebben.

Tovább