marketing blog - ivóvíz kezelés - mobilmarketing - google web online - honlapoptimalizálás - keresőmarketing - szerviz budapest

pr marketing blog

Adatközpontok felügyelete mobil eszközökkel

2018. május 22. - marketinges

Az adattárolás és feldolgozás legújabb irányai

adat kozpontLegújabb jelentésében a Schneider Electric felhívja arra a figyelmet, hogy az IBM kutatása szerint 2018-ban a világon a laptop és számítógép használók naponta összesen 2,5 trillió bájt adatot generálnak. Az IoT eszközök terjedése miatt ez a szám folyamatosan növekszik, amire elsősorban az információtömeget kezelő adatközpontoknak, szerverközpontoknak és szuperszámítógépeknek kell felkészülniük, a több adat ugyanis nagyobb számítógépes teljesítményt is igényel, egyre több tárhelyre van szükség, amelyek több energiát emésztenek fel, nem beszélve a fokozódó biztonsági veszélyekről is. A hihetetlen mértékben megnövekedett adatfolyam olyan forgalmat generál az internetes elosztóközpontokban, hogy azok felügyelete komoly problémát okoz a cégek számára. Szükség van az új típusú algoritmusok és program-rendszerek kidolgozására, mert élő erőforrásokkal ezt egyre nehezebb megoldani.

A Schneider Electric kutatása és ajánlásai szerint a modern adatközpont-felügyelet olyan manuális és automatizált eszközök használatát foglalja magába, amelyek biztosítják a létesítmények optimális működését. A folyamat garantálja a szolgáltatások zavartalanságát, és rálátást nyújt az adatközpontok egyes elemeire. A rendszerek felügyeletébe az alábbi eszközök tartoznak: szerverek, számítógépek és szoftverek teljesítményének figyelemmel kísérése, a hálózati műveletek kezelése, az energiaellátás és -fogyasztás monitorozása, a hőmérséklet, a hűtés, illetve a szellőzés ellenőrzése vagy a biztonság fenntartása, a kezelőszemélyzet laptopjainak biztonsága.

Tapasztalatok hasznosítása az információtechnológiában

Az informatika korai szakaszaiban, de még az öt évvel ezelőtti időkben tervezett számítógépes eszközök sem úgy voltak tervezve, hogy a most tapasztalható adatmennyiséget kezelni tudják. Hasznos adatok kinyerésére az adatközpontokon áthaladó adatfolyamból pedig egyáltalán nem képesek a ma használt hardverek. A korábban fejlesztett berendezések és eszközök nem rendelkeztek mobil tulajdonságokkal, és humán erőforrásra volt szükség az adatok értelmezéséhez. Az adatvezérelt rendszereknek, az automatizálásnak és a szabványosításnak köszönhetően azonban egyre csökken az emberi tényező szükségessége, a nagyobb szerverrendszerek már képesek az AI segítségével működni. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően új generációs, digitális távfelügyeleti megoldások válnak elérhetővé.

A Schneider Electric szerint az alábbi hét trend határozza meg leginkább az adatközpontok működtetésének jövőjét:

  • Beépített érzékelők – az adatközpontok energiafelhasználásának csökkentése jelentősen csökkentheti az informatikai rendszerek használatának költségeit is, ehhez azonban pontos teljesítményadatokra van szükség, ebben van szerepük az új generációs beépített érzékelőknek.
  • Adatból információ - a Big Data analitikai módszerek a valós időben gyűjtött adatokból olyan információkat nyernek ki, melyek segítségével előre jelezhetők a meghibásodások, így megelőzhetők.
  • Kibervédelem biztosítása.
  • Minden kéznél, azonnal- mobil eszközök segítségével folyamatos ellenőrzés és beavatkozás a folyamatokba.
  • Felhőben futtatva - A Cisco felmérése szerint 2020-ra a munkafolyamatok 92 százaléka felhőalapú adatközpontokban, 8 százaléka pedig hagyományos adatközpontokban zajlik majd.
  • Gépi tanulás – a mesterséges intelligenciának és az öndiagnosztikának köszönhetően a számítógépek felismerhetik a meghibásodás közeli állapotot és javíthatják vagy jelezhetik ezt.
  • Hatékonyabb munkavégzés - a digitális távfelügyelet lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók több feladatot végezzenek el kevesebb emberi erőforrással.

Adatközpontok és szerverközpontok automatizált felügyelete mobil eszközökkel. Néhány további téma, mellyel érdemes lehet megismerkedni: mentés, adat visszaállítás szerviz, hardver eszköz javítása, technológia innováció, Big Data bányászat, technológia fejlesztés, mobil eszközök.

A bejegyzés trackback címe:

https://marketing-sms.blog.hu/api/trackback/id/tr2213993710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása