marketing blog - ivóvíz kezelés - mobilmarketing - google web online - honlapoptimalizálás - keresőmarketing - szerviz budapest

pr marketing blog

Tartósítás vízelvonással

2019. január 30. - marketinges

Bepárlásos fertőtlenítés

párásító sterilizáló berendezés - ClO2A bepárlás vízelvonáson alapuló tartósítási eljárás, mely során híg oldatok víztartalmának egy hányadát forralással távolítják el, legfeljebb az oldat telítettségének megfelelő töménységig. Az élelmiszeriparban, a konzervipar gyakorlatában a bepárlás célja vagy a mikroorganizmusok élettevékenységéhez szükséges víz elvonása, fertőtlenítés, vagy az oldatok értékes komponenseinek dúsítása. A bepárlás feltétele a víz és az oldott anyagok gőztenziójának nagyságrendi különbözősége. A bepárlást bepárlóban végzik.

A bepárláshoz szükséges ivóvíz kezelése

Az ivóvíz melegítésekor, gőzképződéskor kicsapódik a vízben található vízkő, ezért a berendezés élettartamának növelése és a gyártásbiztonság szempontjából is fontos, hogy kezelt, tiszta vizet alkalmazzanak. Az ivóvízhálózatból nyert vizet a tartósítóipari gyárban kezelik, klór-dioxid segítségével fertőtlenítik, az ásványi anyagok maradványait szűrőberendezések segítségével eltávolítják.

A fertőtlenítést nem csak a vízkezelés során alkalmazzák, a bepárló berendezések tisztítása és mosása is rendszeres feladat.

A bepárlás menete

A bepárlót gőzzel fűtik, a gőz a fűtőtérben kondenzálódik, a lecsapódáskor felszabaduló hőtartalom melegíti a bepárló forralóterében elhelyezkedő levet. A hőközlés hatására az oldat víztartalmának egy része elpárolog, a vízpárát a páratérből elszívják.

Bepárlás során két ellentmondó célt kell megvalósítani:

minél nagyobb koncentrációt kell elérni, mert ez biztosítja a sűrítmény tartósságát,
a bepárlás körülményeinek a lehető legelőnyösebb megválasztásával a nyersanyag élvezeti és tápértékét a legnagyobb mértékben megőrizni.

A bepárlás tartósítás, fertőtlenítés fajtái

A víz forrása akkor indul meg, amikor a felszíne feletti tenzió eléri a környezet nyomását, Ez annál kisebb hőmérsékleten következik be, minél kisebb a páratérben uralkodó nyomás.

Egyfokozatú bepárlás, ha egyetlen bepárlótestet alkalmaznak, többfokozatú, ha több testet kapcsolnak rendszerbe úgy, hogy egyik test páráját a másik test fűtéséhez használják. A többfokozatú bepárlás feltétele, hogy az egymáshoz kapcsolt bepárlók páraterében eltérő mértékű légritkítás uralkodjon, így a nagyobb páratéri nyomás mellett keletkező nagyobb hőmérsékletű pára melegíti a kisebb páratéri nyomásnak megfelelő kisebb hőmérsékletű oldatot.

Tartósítás és sterilizálás hőkezeléssel és vízelvonással. Néhány további téma, melyről érdemes lehet olvasni: fertőtlenítés szakszerűen, ivóvízkezelés az iparban, tartósítás klór-dioxid alkalmazásával, gőzképzés biztonságosan, tisztítás és sterilizálás élelmiszeripar.

A bejegyzés trackback címe:

https://marketing-sms.blog.hu/api/trackback/id/tr7614598038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.